Wat is orthodontie?

Geen enkele andere discipline in de tandheelkunde kan zo een invloed hebben op de esthetiek van het lachen en het gezicht dan de orthodontie. De verkeerde ontwikkeling van het gebit en de kaken kunnen belangrijke levensfuncties zoals kauwen, de ademhaling en het spreken beïnvloeden. Om een duidelijk behandelplan op te stellen maken we eerst 2 afdrukken van uw tanden, foto’s van uw gezicht en röntgenfoto’s van de tanden.

Voor kinderen raden we aan om tussen het 4e en 6e levensjaar op controle te gaan bij de tandarts. De meeste orthodontische behandelingen beginnen tussen het 9e en 13e levensjaar. Op dit tijdstip is de onderkaakgroei nog niet afgesloten en kan de orthodontist door bepaalde behandelingen deze groeispurt gebruiken om bepaalde tand- en kaakproblemen te behandelen. Vele langdurige behandelingen kunnen vermeden indien het kind en de ouders tijdig op controle komen bij de tandarts en orthodontist. Voor volwassenen duurt de behandeling normaliter veel langer omdat alle structuren reeds volgroeid zijn.

Is de behandeling met blokjes of brackets pijnlijk?

 Sommige patiënten voelen een licht drukkend gevoel, andere patiënten voelen een lichte pijn. Gelukkig duurt dit meestal maar 1 tot 3 dagen na het plaatsen of wisselen van de boogjes, de tanden moeten zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Het omschakelen van de de voeding op lichte kost zoals: soep, yoghurt, zacht vlees en groenten is soms aan te raden. Extreem harde voeding raden we af: harde snoepjes, appels, kauwgom of kleverig eten.

Hoelang duurt een orthodontische behandeling?

Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Hoe jonger de patiënt is, hoe sneller de tanden zich bewegen. Maar de reactietijd is voor iedereen anders en rekenen we op een bepaalde discipline bij elke patiënten voor het dragen van de rekkertjes overdag en ’s nachts. Theoretisch gezien duurt een behandeling tussen 1 en 3 jaren. Meestal kunnen we wel een indicatie geven van de duur van de orthodontische behandeling na een consultatie.

Hoeveel kost een behandeling?

Voor kinderen kost een orthodontische behandeling gemiddeld tussen 2500€ en 3000€.

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de hoeveelheid gebruikte materialen kan de som iets meer of minder bedragen. Het ziekenfonds voorziet een terugbetaling van ongeveer 600€-800€ tot en met het 15e levensjaar. Vanaf het 15e levensjaar is er geen terugbetaling meer vanuit het ziekenfonds voor orthodontische behandelingen. Voor volwassenen kost een orthodontische behandeling gemiddeld 3000€.