Wat is een prothese?

Wanneer de natuurlijke tanden verloren zijn gegaan door cariës of parodontitis kan er worden gekeken naar het plaatsen van een volledige prothese of partiële prothese.

Een partiële prothese is een goede oplossing voor de vervanging van een of meer tanden of kiezen. Deze plaat- of frameprothese is gemaakt uit metaal waarop een tandvleeskleurig kunsthars wordt aangebracht. De prothese is uitneembaar en ligt verankert in de mond door middel van metalen klemmetjes. Wanneer er geen eigen tanden meer aanwezig zijn spreken we van een volledige prothese.

Voor deze behandeling worden ook meerdere afspraken ingepland om zo tot een goed resultaat te komen. De patiënt heeft tijd nodig om met de prothese te leren eten, spreken en handelen. De duur van deze gewenningsperiode verschilt van patiënt tot patiënt maar kan tot drie maanden duren.

Wat te doen na het plaatsen van een uitneembare prothese?

  • Na het plaatsen van een prothese kunnen er pijnlijke drukplaatsen ontstaan op het tandvlees, dit is zeker niet abnormaal. De mond moet zich nog aanpassen aan de prothese, deze kan indien nodig bijgewerkt worden door de tandarts.
  • De prothese dient u ’s nachts uit te doen.
  • Een prothese wordt nooit met tandpasta gepoetst omdat deze schuurmiddelen bevatten die de glans van de kunststof tanden wegnemen.
  • Een prothese wordt best gereinigd met een zachte zeep (bv. handzeep) en een prothese borstel. Na het poetsen wordt de prothese droog bewaard.

Meer info in verband met het onderhoud van uw prothese kan u hier terugvinden:

Hoe kunt u het beste uw kunstgebit schoonmaken?