Wat is een kroon of brug?

Wanneer één of meerdere tanden zo ver zijn aangetast dat een gewone vulling niet meer volstaat of er onvoldoende houvast is voor een vulling kunnen kronen en bruggen een oplossing bieden.

Een kroon is een porseleinen kapje dat gemaakt wordt in een tandtechnisch laboratorium. Na het afslijpen van de tand worden er afdrukken genomen zodat de kroon precies over deze afgeslepen tand past en de tand zo zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terugkrijgt.

Indien er één of meer tanden of kiezen ontbreken kan een brug ze vervangen. Een klassieke brug bestaat uit een metalen stuctuur met erboven een porselein of kunsthars bedekking en wordt geplaatst op twee of meer pijlertanden aan beide zijden van de open ruimte in de mond. Deze pijlertanden dragen de brug.

Kronen en bruggen kunnen ook geplaatst worden op implantaten, indien eigen tanden afwezig zijn of uit esthetische overwegingen bij verkleurde of misvormde tanden.

Een behandeling voor een kroon of brug neemt vraagt meer voorbereiding en tijd waardoor u een aantal keren bij ons zal moeten terugkomen.

Wat te doen na het plaatsen van een kroon of brug?

  • Voorzichtig zijn bij het eten totdat het cement van de kroon is uitgehard (ongeveer 48u wachttijd).
  • Geen kleverige voeding of noten eten (bv. Chocotoff).
  • Een goede interdentale reiniging is uiterst belangrijk na het plaatsen van een kroon of brug.
  • Na het omslijpen kan de tand een beetje gevoeliger zijn bij contact met koude en/of lucht.