Wat is endodontie of een wortelkanaalbehandeling?

In het midden van de tand bevindt zich een kanaal waar een bloedvaatje en zenuw in loopt. Deze zenuw kan door diepe cariës (tandbederf), een barst in de tand of een trauma geïnfecteerd raken of zelfs afsterven. Wanneer dit gebeurt moet de zenuw die zich in de tand bevindt verwijderd worden en spreken we van een wortelkanaalbehandeling (endodontie) of “ontzenuwen”.

Afhankelijk van de tand zijn er één of meerdere zenuwen aanwezig in dezelfde tand en is het belangrijk dat deze nauwkeurig verwijderd worden en het kanaal van de zenuw wordt gedesinfecteerd en opgevuld tot aan de wortelpunt om zo verdere ontsteking of abcesvorming van het omliggend bot en tandvlees tegen te gaan. Tijdens de behandeling worden af en toe röntgen-foto’s genomen om het verloop en het resultaat van de behandeling op te volgen.

Wat na een wortelkanaalbehandeling?

Na het ontzenuwen van uw tand kan u gedurende 1 tot 2 weken gevoeligheid ervaren omdat de tand tijd nodig heeft om te genezen. Deze klachten zullen snel afnemen, indien u toch aanhoudende last heeft dient u zeker opnieuw contact op te nemen met uw tandarts.

Meer info in verband met endodontie of wortelkanaalbehandeling kan u hier terugvinden:

De wortelkanaalbehandeling